Труба нержавіюча в харчовій промисловості
Труба нержавіюча в харчовій промисловості
У харчопромі особливі вимоги до трубопроводів, оскільки вони контактують з продуктами харчування. Найчастіше застосовують нержавіючі труби для харчової промисловості. Не усі марки стали допускаються для використання. Все залежить від складу і легуючих добавок.
Вимоги до труб з нержавіючої сталі
Використання труб певного складу дає можливість уникнути небажаних побічних ефектів при їх взаємодії з різними середовищами і температурами. Тому труба нержавіюча повинна відповідати таким умовам:
- висока корозійна стійкість (щоб кислоти, луги, інші агресивні середовища не руйнували метал);
- у складі не повинно бути добавок, які можуть змінити хімічний склад продуктів;
- здатність металу зберігати свої властивості при високих температурах.
Оскільки робота трубопроводів в харчовій індустрії пов'язана з нагріванням, впливом хімічних середовищ, склад металу перевіряється дуже ретельно.
Правильність монтажу труб
При неправильному складанні конструкції сталь може іржавіти. Тому в процесі монтажу трубопроводів слід пам'ятати, що труба нержавейка для харчопрому:
- не повинна зварюватись звичайним способом;
- після закінчення складальних робіт обов'язково проведення пассиваціі - обробки тонкої плівки всередині труби;
- можна використовувати тільки певні, дозволені елементи кріплення (сальники, болти і ін.).
На сьогоднішній день труби з нержавіючої сталі - оптимальний варіант для харчової промисловості. Ці металеві конструкції дозволені для виробництва, зберігання і транспортування харчової продукції.
Переваги труб
Труби з нержавіючої сталі весь термін залишаються без дефектів, не гнуться, зберігають гладку поверхню. Основними плюсами визнані:
- зносостійкість;
- відсутність токсичних речовин в складі;
- екологічна безпека.
Дзеркальна поверхня не дозволяє затримуватися харчовим елементів на стінах, сприяє швидкому очищенні, полегшує обслуговування об'єктів.